Internetové obchody čekají v tomto týdnu tržby 2,5 miliardy korun

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - V nynějším týdnu čekají tuzemské internetové obchody nejvyšší tržby v roce. Češi během něj utratí v e-shopech asi 2,5 miliardy korun, odhadla Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Hodnota objednávek oproti minulému týdnu stoupla asi o třetinu.

Zatím největší letošní tržby v jednom dni přineslo podle prvních odhadů tuzemským internetovým obchodům pondělí 10. prosince. "Oproti našim původním předpokladům se ale zdá, že obraty prodejů internetových obchodníků byly v pondělí 10. prosince asi o deset až 15 procent nižší. Část zaměstnanců totiž neměla na účtech své mzdy," uvedl ředitel APEK Jan Vetyška. Původně asociace očekávala denní obrat 780 milionů korun.

Nejúspěšnější týden internetového obchodu CZC.cz odstartoval nárůstem zájmu o zboží ve vyšší cenové hladině. "Naši zákazníci si v pondělí objednali zboží v hodnotě o 35 procent vyšší, než tomu bylo minulý týden," uvedl marketingový ředitel CZC.cz Marek Šalanda. Na řadu tak přišly letošní vánoční hity jako tablety, notebooky, herní konzole, chytré telefony a fotoaparáty.

"Toto pondělí máme jasný rekord v tržbách. Nakupovalo se dokonce o 41 procent víc než to pondělí předtím, které bylo druhým nejsilnějším dnem v roce," uvedla mluvčí obchodního portálu Mall.cz Michala Gregorová.

Jen dvě procenta zákazníků e-shopu CZC.cz nakupuje na splátky, a to hlavně notebooky. Zdaleka nejvíc se před Vánoci zadlužují Pražané a Středočeši.

"Během vánočních nákupů lidé utratí v českých e-shopech 17 miliard Kč, což je třetina celoročního obratu na internetu," uvedl Kamil Demuth z internetového srovnávače cen Heureka.cz. Část z trhu letos obsadí také slevové servery. Zahraniční internetové obchody zažily vrchol prodejů před dvěma týdny na takzvané kybernetické pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK