Rosněfť zpečetila dohodu s AAR o koupi poloviny TNK-BP

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. prosince (ČTK) - Ruská státní ropná společnost Rosněfť dnes zpečetila dohodu s konsorciem čtyř ruských miliardářů AAR o koupi jeho poloviny ve společnosti TNK-BP za 28 miliard dolarů (542 miliard Kč). Největší těžař ropy v Rusku se už v říjnu dohodl s britskou BP na převzetí jejího polovičního podílu. Koupě TNK-BP za celkem 55 miliard dolarů je dosud největším firemním převzetím v Rusku.

Obě strany potvrdily předběžnou říjnovou dohodu a sdělily, že transakce bude dokončena v prvním pololetí příštího roku pod podmínkou, že ji schválí domácí a evropské regulační orgány. Generální ředitel AAR Stan Polovets agentuře Reuters sdělil, že konsorcium, které zastupuje Lena Blavatnika, Michaila Fridmana, Germana Chana a Viktora Vekselberga, dostane sjednaných 28 miliard dolarů v hotovosti. Objevovaly se zprávy, že konsorcium dostane od Rosněfti zaplaceno jejími akciemi.

Britské BP zaplatí Rosněfť za poloviční podíl v hotovosti 17,1 miliardy dolarů. Britové navíc za svůj podíl získají v Rosněfti podíl 12,84 procenta, což zvyšuje jejich výnos na celkem 27 miliard USD. BP si pak podle dohody koupí další akcie Rosněfti a svůj podíl v ní zvýší na 19,75 procenta.

Rosněfť převzetím ruské ropné trojky ovládne zhruba polovinu domácí produkce ropy. Celková těžba Rosněfti by po akvizici měla dosahovat 4,6 milionu barelů denně. Úkolem šéfa Rosněfti Igora Sečina, blízkého spojence prezidenta Vladimira Putina, je nyní zdárně spojit operace obou společností.

Rosněfť se za necelých deset let přeměnila z okrajového hráče v domácí jedničku. Svého postavení se domohla po převzetí majetku kdysi největšího ruského těžaře Jukos, jehož dovedla k bankrotu politicky motivovaná perzekuce jejího šéfa Michaila Chodorkovského.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK