Centrálně dodávané teplo v Liberci příští rok nezdraží

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 12. prosince (ČTK) - Centrálně dodávané teplo v Liberci příští rok zdražovat nebude. Domácnosti napojené na Teplárnu Liberec budou platit jako letos 752 korun za gigajoule. ČTK o tom dnes informovala Pavla Kutlu, mluvčí skupiny MVV Energie CZ, která je majoritním vlastníkem společnosti. Teplo v Liberci zdražovalo naposledy k 1. lednu 2012, kdy se cena zvýšila o 63 korun.

Na centrálních dodávkách tepla je v Liberci závislých více než 18.600 domácností a přes 160 průmyslových a obchodních podniků, ale i školy a další městské objekty. MVV vlastní 70 procent akcií a zbylých 30 město Liberec. Akcionáři podle Kutlu v současné době připravují novou akcionářskou smlouvu, která by měla stanovit společné cíle v zásobování teplem v Liberci a mimo jiné zajistí dokončení modernizace systému centrálního vytápění ve městě.

"Obě strany se nyní dohodly, že v době přípravy nové smlouvy, nebude uplatněn vliv ceny tepla ze spalovny do výsledné ceny tepla," řekl ČTK vedoucí pracovní skupiny Teplo pro Liberec, liberecký zastupitel Petr Černý. Teplo dodávané městu pochází totiž nejen z teplárny, ale část dodává sousední spalovna odpadů, kterou rovněž vlastní MVV. Pokud by k dohodě nedošlo, cena tepla pro domácnosti by se podle Kutlu ještě letos zvýšila o více než stokorunu na 855 korun za gigajoule.

Kvůli vysokým cenám tepla sílí v posledních letech v Liberci i v sousedním Jablonci tlak na odpojování od centrálního vytápění, což zvyšuje ceny pro odběratele, kteří zůstávají napojeni. Teplárna zahájila letos projekt decentralizace soustavy centrálního vytápění ve městě, který počítá s výstavbou tří nových kogeneračních jednotek za půl miliardy korun. Do tří let by se tak měla cena tepla ve městě snížit o 32 korun za gigajoule. Před zimou byl zahájen provoz první kotelny v liberecké čtvrti Františkov. Další nové zdroje budou vybudovány ve Vratislavicích a pro oblast Pavlovice - Ruprechtice. Centrum města bude zásobovat spalovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK