Americké akcie mírně rostou, čeká se na Fed

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Americké akcie začaly dnešní obchodování vesměs vzestupem. Navázaly tak na pětidenní růstovou sérii, v polovině obchodování ale většinu zisků ztratily. Investoři předpokládají, že centrální banka (Fed) na závěr dvoudenního zasedání oznámí nové kroky na podporu ekonomiky.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,05 procenta na zhruba 13.255 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,1 procenta na 1430 bodů. Po úterním výrazném růstu naopak oslaboval technologický trh Nasdaq, jehož souhrnný index klesl o 0,1 procenta na 3020 bodů.

Trh počítá s tím, že Fed dnes oznámí nové kolo nákupů dlouhodobých státních dluhopisů z výnosů prodeje krátkodobých dluhopisů. Měl by také potvrdit pokračování v nákupech hypotečních dluhopisů, jimiž se snaží podpořit ekonomický růst. Investoři budou sledovat, co na tiskové konferenci po zasedání řekne šéf Fedu Ben Bernanke.

"Myslím, že trh již do cen započítal další stimulační kroky Fedu, a důležité tak bude, co řekne Bernanke. To nám může poskytnout vodítka ohledně budoucího vývoje ekonomiky," řekl agentuře Reuters ekonom newyorské firmy Rockwell Global Capital Peter Cardillo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK