Dopravní podnik zruší ztrátovou linku z Liberce do Prahy

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 12. prosince (ČTK) - Liberecký dopravní podnik (DPMLJ) nebude od ledna provozovat ztrátovou meziměstskou linku z Liberce do Prahy. Rozhodlo o tom dnes představenstvo podniku. ČTK o tom informovala mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce Martina Poršová. Konec DPMLJ na této lince bude pro cestující znamenat zvýšení jízdného a menší počet spojů mimo špičku.

DPMLJ linku do Prahy provozoval od března 2009. Podle předsedy představenstva DPMLJ Romana Šotoly na lince letos prodělají zhruba dva miliony korun. Denně DPMLJ vypravuje 13 spojů oběma směry, u tří garantuje přepravu vozíčkářů. Spoje jsou obsazené zhruba z 50 až 60 procent. "Chceme zachovat dva bezbariérové spoje denně. Jednáme o tom se Student Agency, že bychom je pro ně zajišťovali," nastínil Šotola.

Student Agency je druhý dopravce, který mezi Libercem a Prahou provozuje autobusovou dopravu. Majitel firmy Radim Jančura dnes ČTK řekl, že výpadek DPMLJ se pokusí částečně nahradit v ranních a odpoledních špičkách. Autobusy by v některých hodinách měly jezdit dokonce po čtvrthodině. Mimo špičku další spoje Studen Agency přidávat nebude. "Jejich i naše autobusy jezdily poloprázdné," vysvětlil Jančura. Podle něj chtějí zachovat spoje pro vozíčkáře, dva v každém směru. Změny by se měly uskutečnit v lednu ve dvou etapách.

Ve Student Agency zatím nerozhodli o zvýšení jízdného, podle Jančury ale cena zřejmě vzroste o pět až deset korun. Základní jízdné by tak ze současných 85 korun mělo v průběhu příštího roku stoupnout na 90 až 95 Kč. "Zhruba 70 procent našich cestujících jsou ale držitelé kreditové karty, kteří nyní platí za jízdu 70 korun," uvedl jednatel firmy. Zároveň připomněl, že před sedmi lety se jezdilo mezi Libercem a Prahou na místenku s ČSAD Liberec za 90 Kč. "Tehdy ale byla pětiprocentní DPH, příští rok bude 15 procent. Stouply i další náklady," podotkl Jančura.

Student Agency podobný konkurenční boj už před lety jednou vyhrála. Tehdy se jezdilo dokonce za jednu korunu. Monopol měl Student Agency na této lince mezi lety 2007 a 2009. V době vstupu DPMLJ na trasu jezdila Student Agency za 95 Kč. Konkurence ji donutila zlevnit, dopravní podnik tehdy nasadil cenu o 25 korun nižší. Dnes stojí základní jízdné s oběma společnostmi 85 korun, na méně vytížených spojích ale nabízejí oba dopravci až 15procentní slevy.

Omezení na meziměstské lince do Prahy se nelíbí opoziční regionální straně Změna pro Liberec. Její zástupci navrhovali například prodloužení linky k vysokoškolským kolejím v Liberci, čímž by se mohla stát atraktivnější pro studenty. Provoz by podle nich mohl zlevnit i nákup nových autobusů. Současné jsou poruchové, mají vysokou spotřebu nafty a kvůli nesplnění novějších emisních norem za ně DPMLJ platí vysoké mýtné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK