Rozpočtový deficit USA vzrostl v listopadu o 25 procent

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rozpočtový deficit americké federální vlády se v listopadu kvůli silnému růstu výdajů zvýšil meziročně o čtvrtinu na 172 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč) ze 137 miliard dolarů v loňském listopadu. Oznámilo to dnes ministerstvo financí USA. Výrazně se tím přiblížilo dosažení stropu státního dluhu, což může komplikovat nynější rozpočtová vyjednávání mezi Kongresem a Bílým domem.

 

Federální výdaje vzrostly o 15 procent na 334 miliard dolarů. Příjmy se zvýšily jen o sedm procent na 162 miliard USD. Za první dva měsíce fiskálního roku, který začal v říjnu, schodek vystoupal na 292 miliard dolarů, což bylo o 25 procent více než před rokem.

Za celý fiskální rok 2012 deficit dosáhl 1,1 bilionu dolarů. Byl tak o zhruba 200 miliard nižší než schodek z předešlého roku, který byl druhý nejvyšší v historii USA po deficitu 1,4 bilionu USD z roku 2009. Prezident Barack Obama s pomocí prudce zvýšených výdajů držel po celé čtyři roky svého prvního funkčního období schodek nad do té doby nevídanou úrovní jednoho bilionu dolarů.

Na počátku týdne zůstávalo ministerstvu financí do dosažení dluhového stropu ještě 62,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters. To znamená, že na nynější strop 16,4 bilionu dolarů narazí federální pokladna zřejmě do konce roku. Dluhový limit schvaluje vládě Kongres a politici toho mohou využít v nynějších jednáních o odvrácení takzvaného fiskálního útesu.

Američtí zákonodárci se nyní snaží v jednáních s Obamou dosáhnout dohody, která by měla v příštích letech neúnosně vysoké deficity snížit. Pokud se politici do konce roku nedohodnou, platí loňská provizorní dohoda, podle níž budou na počátku roku aktivovány automatické škrty výdajů a zvýšené daně. Ty by však z ekonomiky stáhly za rok více než 600 miliard dolarů, což by zřejmě Spojené státy srazilo do nové recese.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK