Ceny amerických akcií se ve středu výrazněji nezměnily

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu uzavřely bez výraznějších změn. O své počáteční zisky přišly poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke zopakoval, že měnová politika nebude stačit k vykompenzování negativních dopadů na ekonomiku, které by mohla způsobit automatická rozpočtová opatření.

Dow Jonesův index se snížil o pouhých o 0,02 procenta na 13.245,45 bodu, zatímco širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,04 procenta na 1428,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,28 procenta na 3013,81 bodu, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nadále soustředí na jednání amerických politiků ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Fed ve středu oznámil nové kolo nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů (zhruba 870 miliard Kč) měsíčně, které posílí podporu ekonomiky. Uvedl rovněž, že ponechá své úrokové sazby na nynější takřka nulové úrovni, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta.

Na devizovém trhu dolar kvůli dalšímu uvolňování měnové politiky v USA oslabil vůči euru. Posílil však vůči japonskému jenu, protože i v Japonsku se očekávají opatření centrální banky na podporu domácí ekonomiky vedoucí k tisknutí nových peněz.

V závěru středečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o půl procenta na 1,3064 USD. Vůči jenu zpevnila dokonce o 1,25 procenta na 108,62 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od začátku dubna. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,8 procenta na 83,14 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK