Japonské akcie s podporou slabého jenu výrazně vzrostly

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes zesílil růst a jeho hlavní index se dostal poprvé od dubna nad 9700 bodů. Tokijskou burzu hnal opět vzhůru slabý kurz japonské měny. Tu už několik týdnů oslabují očekávání, že po nedělních parlamentních volbách přistoupí centrální banka k agresivnímu uvolňování měnové politiky.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,7 procenta na 9742,73 bodu, maximum od 5. dubna. Podle analytiků se tím dostal hlouběji do oblasti, kde by měl být zralý ke korekčnímu poklesu. Širší index Topix vzrostl o jedno procento na 799,21 bodu.

Investoři opět kupovali hlavně akcie japonských vývozců, což posílilo akcie automobilek Toyota a Honda a výrobců elektroniky jako Canon, TDK a Sony. Slabší kurz jenu podporuje konkurenceschopnost těchto firem a zvyšuje jim výnosy ze zahraničí.

Kurz jenu dál oslaboval a proti dolaru dnes v Asii klesl na devítiměsíční minimum. Japonskou měnu oslabuje tlak lídra Liberálnědemokratické strany, pravděpodobného vítěze voleb, na razantní uvolnění měnové politiky, které by ukončilo dlouhodobý deflační trend.

Dolar byl na devizových trzích v Asii pod tlakem středečního rozhodnutí americké centrální banky (Fed), která posílila stimulační program nákupů dluhopisů. Fed také překvapil trhy navázáním své měnové politiky na konkrétní kritéria míry nezaměstnanosti a inflace, to ale dopad nemělo, protože na dosavadním slibu zachovat prakticky nulové krátkodobé úroky do poloviny roku 2015 to nic nezměnilo.

Jen vůči dolaru klesl o 0,5 procenta na 83,60 JPY. Americká měna vůči euru po středečním poklesu na týdenní minimum 1,3098 USD byla ke konci tokijského obchodování na úrovni závěru předchozího dne kolem 1,3070 USD. Index dolaru ke koši hlavních měn oslabil na týdenní minimum 79,71 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK