Registr aut se po napojení na základní registry ještě zpomalil

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Centrální registr vozidel se po napojení na základní registry ještě zpomalil. Na rychlost systému si stěžují například v Královéhradeckém kraji, kde podle úředníků dokonce nelze některé úkony provést, zjistila ČTK. Samotné noční napojení registru aut na databáze osob a adres nemovitostí nicméně funguje správně.

"Je znát, že se rychlost centrálního registru po připojení k databázím osob a adres nemovitostí ještě více zpomalila," uvedl vedoucí oddělení vozidel na jihlavském magistrátu Petr Jelínek. Otázkou prý zůstává, zda jde o přechodný stav, který se postupně zlepší, nebo zda se naopak situace zhorší v pondělí, kdy by se do systému mělo připojit nejvíce registračních míst.

Napojení na základní registra práci úředníků neuspíšilo, potvrdil vedoucí odboru dopravněsprávních činností pražského magistrátu Josef Mihalík. Připojení úředníkům ulehčilo práci jen v případě ztotožnění osob. Technické údaje o vozidle, které v registru vozidel chyběly, nebo byly uvedené chybně, zůstávají stejně chybové. Z tohoto důvodu podle Mihalíka pracují úředníci zhruba na 80 procent.

Situaci monitoruje i ministerstvo dopravy, do jehož působnosti výkon agendy spojené s centrálními registry spadá. První várku souhrnných informací z registračních pracovišť, bude mít úřad k dispozici po půl desáté, řekl ČTK náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. Úřad by od provozovatele systému měl dostat jednak data o míře zatížení infrastruktury a dále podrobnější hlášení o zatížení jednotlivých obcí s rozšířenou působností, které úkony v registru vykonávají.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který také začátkem prosince ze své funkce odstoupil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK