Země OSN se vyslovily pro větší dohled vlád nad internetem

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 13. prosince (ČTK) - Většina zemí světa se ve středu v noci na konferenci OSN o telekomunikacích v Dubaji vyslovila pro větší roli vlád v dohledu nad internetem. Konference Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) bude do pátku jednat o tom, zda se tato obecná rezoluce projeví v závěrečné dohodě, která by tak legitimizovala snahy řady vlád světa o cenzuru a omezování dosud relativně svobodného internetu. Proti takovému výsledku hodlají až do konce bojovat Spojené státy a další západní země.

Na středečním jednacím maratonu se diskutovalo o rezoluci, která vyzývá vedení ITU, aby tato mezivládní organizace "podnikla nezbytné kroky k tomu, aby hrála aktivní a konstruktivní roli" v řízení internetu. Odvolala se přitom na stanovisko z roku 2005, podle něhož je "dohlížecí pravomoc nad záležitostmi spojenými s internetem suverénním právem států".

Předsedající konference Muhammad Násir Ghaním agenturám sdělil, že o rezoluci účastníci nehlasovali. Přijata byla podle něj tak, že v závěru zasedání "změřil teplotu v sále" a poté konstatoval, že dokument má většinovou podporu.

Šéf americké delegace Terry Kramer řekl, že se bude snažit směr daný rezolucí zvrátit. USA jsou v čele boje proti dohodě, která by nedemokratickým vládám poskytla pod záštitou OSN a pod záminkou boje proti kybernetické kriminalitě široké pravomoci k regulaci internetu, jeho omezování a podrobnému monitorování.

Podobení internetu vládám požadují země mimo západní civilizační okruh s více či méně autoritářskými režimy, jichž je v OSN naprostá většina. V čele požadavků na větší kontrolu internetu stojí země jako Rusko, Čína a Saúdská Arábie.

USA, EU a další vesměs západní země se obávají, že zvýšení regulace by mohlo znamenat konec éry otevřeného internetu, který je řízen bez větších problémů směsicí soukromých podniků a neziskových skupin. Řada návrhů na regulaci internetu již vzbudila velký odpor ze strany zastánců svobody projevu a lidských práv. Pro internetové firmy je znepokojivá zejména snaha podrobit je povinnosti platit za přenos dat do zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK