Koruna lehce oslabila k euru a zpevnila k dolaru

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Česká měna lehce oslabila k euru a posílila vůči dolaru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna kolem 10:30 proti středečnímu závěru k euru níže o čtyři haléře na 25,30 Kč/EUR a k dolaru silnější o pět haléřů na 19,35 Kč/USD.

V tuzemsku vyšla říjnová data z běžného účtu platební bilance, podle kterých účet zvýšil schodek na 16,1 miliardy Kč. Analytici přitom počítali s mírným přebytkem. "Nejvýraznější zklamání se pro nás koncentrovalo do bilance výnosů, v rámci které jsme zaznamenali mohutný odtok dividend, a negativně nás překvapila i obchodní bilance," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka by však data z platební bilance s trhem hýbat neměla. Středoevropské měny by si dnes podle něj mohly brát inspiraci z hlavních trhů, pokud se na nich projeví výraznější trend.

Americká centrální banka (Fed) ve středu večer oznámila nové kolo nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů (872 miliard Kč) měsíčně. Fed také nečekaně rozhodl, že ponechá své úrokové sazby na nynější takřka nulové úrovni, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta.

"Reakce trhů na výsledek jednání byla pozitivní, i když efekt dlouho nevydržel, neboť hlavní bod - zvýšení stimulu - se čekal a byl už v cenách," uvedl Vlk.

Také euro vůči dolaru v první reakci rostlo až na 1,31 USD/EUR, kde se však pohyb zastavil, a dnes kolem 10:30 bylo na 1,307 USD/EUR.

Ministři financí EU dohodli kompromisní podobu společného bankovního dohledu, kterou by nyní měl schválit summit EU. "Tato otázka byla doposud zablokována a jednání, jako to v minulém týdnu, řešení nepřineslo. Nyní tedy jde o vítaný postup kupředu. Vliv na kurz eura však předpokládáme malý," doplnil Vlk.

vrk vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK