Registr vozidel má problémy v Plzni i v Domažlicích

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 13. prosince (ČTK) - Se zpožděním a někdy i s nepořízenou odcházeli dnes někteří lidé, kteří si v Plzeňském kraji přišli na úřady zaregistrovat auto na registry vozidel. Po propojení registru s evidencí obyvatel například v Domažlicích celý systém fungoval bez větších problémů asi půl hodiny. Pak začaly problémy, které přetrvávají. Jen částečně funguje program také v Plzni, některé úkony nejdou provést, nebo jen s obtížemi a se zdržením, řekli dnes dopoledne ČTK vedoucí odborů dopravy. Čtvrtek na řadě míst není standardní úřední den, úředníci se proto obávají, jak se na funkčnosti systému projeví pondělní plný nápor.

"Řekl bych, že když ráno asi půl hodiny systém normálně pracoval, fungovalo propojení na evidenci obyvatel vcelku dobře. Pak se registr zpomalil, spadl a teď téměř neběží," shrnul šéf odboru dopravy domažlické radnice Jan Koš. Ráno obsloužili úředníci při plné funkčnosti registru rychle asi desítku lidí. S nepořízenou neodešel nikdo ani později, při vyřizování se ale značně zdrží. Naštěstí dnes mnoho lidí na domažlický registr nepřišlo. "Registr teď ukazuje chyby a nejdou provést některé operace," dodal Koš.

Také v Plzni se musejí úředníci vypořádat s problémy a s omezenou funkčností registru. "Program jen částečně funguje, problém je s rychlostí, s tiskem starých technických průkazů a s právnickými osobami, některé se nepodařilo ztotožnit se základními registry," řekl vedoucí plzeňského odboru registru vozidel a řidičů Jiří Marek.

Lidé, kteří si přišli přihlásit vozidlo jako právnické osoby, měli dnes často problémy. Úředníci se museli vypořádat s pomalejšími odezvami systému, některé údaje museli opakovaně dvakrát až třikrát zadávat, někdy se museli i vícekrát ze systému odhlásit a pak se do něj znovu přihlásit. Odbavení jednoho člověka se tak mohlo protáhnout až na tři čtvrtě hodiny, odhadl Marek. Lidem, kteří nechtěli čekat, nebo u kterých se registrace nepovedla, magistrát pošle po plném obnovení funkčnosti systému textovou zprávu. Stejně tak budou úředníci informovat lidi, kteří trvali na podání žádosti a odešli bez jejího dokončení. Až se žádost podaří vyřídit, úřad bude lidi kontaktovat.

V Rokycanech dnes není úřední den, přesto několik lidí na registr přišlo. Podle zástupce vedoucího registru Miroslava Krále je celý systém značně zpomalený a na odezvy po zadání úkonů se musí dlouho čekat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK