Nezaměstnanost v Řecku ve čtvrtletí dosáhla téměř 25 procent

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na 24,8 procenta z 23,6 procenta v předchozích třech měsících. Důvodem jsou negativní dopady hospodářské recese na trh práce. Čtvrtletní nezaměstnanost je nyní nejvyšší od roku 1998, kdy se tento údaj začal sledovat. Vyplývá to z dnešních údajů řeckého statistického úřadu.

Řecko již minulý týden uvedlo, že v samotném září se míra nezaměstnanosti vyšplhala na nové rekordní maximum 26 procent. Čtvrtletní údaje vycházejí z většího vzorku a zahrnují podrobnější údaje ze všech sektorů ekonomiky, upozornila agentura Reuters.

Míra nezaměstnanosti v Řecku nyní dosahuje více než dvojnásobku průměru eurozóny. Institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, v srpnu předpověděl, že v příštím roce se míra nezaměstnanosti v Řecku vyšplhá na 28 až 29 procent.

Problémy s hledáním práce mají zejména mladí Řekové. U lidí do 24 let činila míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí téměř 57 procent a u lidí ve věku od 25 do 34 let dosahovala 38 procent, uvedl statistický úřad.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Řecká vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se letos sníží o 6,5 procenta.

Řecko se již pátým rokem nachází v hospodářské recesi. V příštím roce čeká ekonomiku podle vlády pokles o dalších 3,8 procenta, oživení se očekává až v roce 2014. Předpokládá se, že výkon řecké ekonomiky od začátku recese celkově klesne téměř o čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK