Eurozóna rozhodla o odblokování miliard eur půjček Řecku

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. prosince (zpravodaj ČTK) - Ministři financí zemí eurozóny se na dnešním mimořádném zasedání v Bruselu rozhodli uvolnit více než 34 miliard eur (přes 860 miliard korun) ve formě půjček pro Řecko, které byly blokovány od léta. Peníze by do této jihoevropské země sužované krizí měly dorazit ještě v prosinci.

Atény tyto peníze nezbytně potřebují. Kdyby je nezískaly, hrozil by jim chaotický bankrot. Rozhodnutí ministrů se očekávalo.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker po nejkratším jednání eurozóny v historii, jak ho sám na tiskové konferenci uvedl, řekl, že peníze z balíku ve výši celkem 34,4 miliardy eur do Řecka začnou proudit už příští týden. Peníze by měly zamířit například na rekapitalizaci řeckých bank. Další prostředky pak Atény získají na počátku příštího roku.

Eurokomisař Olli Rehn podotkl, že dnešní rozhodnutí ukončí mnoho měsíců trvající období nejistoty. K tomu, aby mezinárodní věřitelé další půjčky schválili, museli Řekové přistoupit k řadě dalších úspor a reforem. Jednání také komplikovala otázka udržitelnosti řeckého dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK