Apple dovolí obchodníkům nabízet elektronické knihy za nižší ceny

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. prosince (ČTK) - Evropská komise dnes ukončila antimonopolní šetření cenových praktik amerického technologického gigantu Apple v oblasti elektronických knih. Apple společně se čtyřmi vydavatelstvími slíbil, že zmírní cenová omezení pro maloobchodníky. Ti díky tomu budou moci elektronické knihy prodávat za nižší ceny.

Tento krok je podle agentury Reuters vítězstvím internetového obchodu Amazon, který by chtěl levnými elektronickými knihami přilákat zákazníky. Ústupky Applu a vydavatelství podle komise utišily obavy, že jejich cenové dohody narušují konkurenci.

Dohody maloobchodníkům bránily, aby elektronické knihy prodávali levněji než Apple. Ten nyní maloobchodníkům na dva roky umožní, aby si ceny elektronických knih stanovovali sami.

"Závazky navrhnuté Applem a čtyřmi vydavatelstvími obnoví normální konkurenční podmínky na tomto novém a rychle se rozvíjejícím trhu, a to ve prospěch čtenářů a kupců elektronických knih," uvedl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK