Francouzští operátoři dostali pokuty za narušování konkurence

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. prosince (ČTK) - Francouzský antimonopolní úřad vyměřil dvěma největším domácím mobilním operátorům Orange a SFR pokuty v celkové výši 183 milionů eur (4,6 miliardy Kč) za narušování hospodářské soutěže. Úřadu se nelíbí, že firmy v letech 2005 až 2008 nabízely zákazníkům programy umožňující neomezené volání v rámci jedné sítě. Podle úřadu tak zneužily svou dominantní pozici na trhu a poškodily menšího konkurenta Bouygues Telecom.

Orange dostala pokutu 117 milionů eur a SFR má zaplatit 66 milionů eur. Za rozhodnutím úřadu stojí stížnost společnosti Bouygues z roku 2006. "Toto rozhodnutí ukazuje na monopolní praktiky, jejichž obětí byla Bouygues po řadu let," uvedla firma Boygues. "Budeme žádat odškodné," dodala.

Boygues podle úřadu nemohla kvůli svému nízkému podílu na trhu nabídkám firem Orange a SFR na neomezené volání v rámci jedné sítě konkurovat. Musela proto lákat zákazníky jinými nabídkami, které výrazně zvýšily její náklady.

Společnost Orange uvedla, že se proti rozhodnutí úřadu odvolá. Firma SFR zatím další postup zvažuje. Orange je součástí telekomunikační skupiny France Télécom, zatímco SFR patří mediální skupině Vivendi, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK