Registr vozidel na řadě míst v ČR na několik hodin zkolaboval

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Centrální registr vozidel dnes na řadě míst v zemi na několik hodin zkolaboval. Úplným výpadkem byly postiženy úřady například v Pardubicích, Kladně, Karviné a Praze. Na některých místech proto příchozím přestali vydávat pořadové lístky a vyzývali lidi, aby návštěvu registračních míst odložili. I po obnovení provozu se systém potýkal s nízkou rychlostí.

"Ráno po otevření v 7:30 jsme odbavili dva žadatele, kolem 8:00 se systém výrazně zpomalil a na každou operaci čekali naši úředníci dlouhé minuty, před 9:00 systém spadl úplně," uvedla karvinská mluvčí Šárka Swiderová. Úředníci nemohli přihlásit ani odhlásit žádné auto, ani udělat jakékoli změny. Registr začal znovu fungovat před 11:00. Podobnou zkušenost z dnešního propojení centrálního registru vozidel na databáze osob a adres nemovitostí měly úředníci i jinde v zemi.

"Když to jde, tak jsou naši úředníci schopní odbavit jednoho žadatele zhruba za hodinu," popsal dopolední situaci v Praze vedoucí odboru dopravněsprávních agend Josef Mihalík. Podle něj se na pěti registračních místech v hlavním městě nachází na 800 lidí, které nebude při současném fungování registru možné do konce pracovní doby odbavit. Jednodenní výpadek znamená zdržení, které se už nepodaří dohnat, dodal.

"Problém, který vyvstal, je už v tuto chvíli vyřešen dílčí úpravou aplikace," řekl ČTK náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. Výpadek podle úřadu způsobilo výrazné navýšení zátěže počítačové sítě, které nastalo po připojení většího počtu registračních pracovišť. Přesnou příčinu ale ministerstvo s poukazem na přílišnou komplikovanost problému neuvedlo.

Dnešní den přitom podle ministerstva dopravy neměl být tím, který funkčnost nového systému prověří. Čtvrtek ani pátek totiž nejsou na řadě registračních pracovišť pracovním dnem. Stoprocentní zatížení systému MD očekávalo teprve v pondělí, kdy otevřou všechna tuzemská pracoviště. Podle Drobného ministerstvo dopravy s podobnými komplikacemi počítalo. Před pár dny přitom úřad tvrdil, že se registry spojí bez komplikací.

Návrat k původní verzi registru vozidel ministerstvo přes současné potíže nepředpokládá. "Toto nebyl problém, který by nás nutil, zamyslet se nad tím, že odpojíme základní registry od registru vozidel," uvedl Drobný. K takovému kroku by prý úřad přistoupil tehdy, kdy by celkově zkolabovalo datové připojení, které jako subdodavatel tvůrce systému společnosti ATS- Telcom poskytuje telefonní operátor Telefónica O2.

Za dnešní kolaps systému kritizoval ministerstvo stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec. Podle něj je současné dění vyústěním dlouhotrvajícího diletantského přístupu, kterým úřad po dobu půlročních problémů s registrem obtěžuje občany. Podle ministerstva vnitra, které spravuje databázi základních registrů, se dnešní výpadek týká výhradně systému provozovaného resortem dopravy. Registr vozidel údajně přináší zhruba pětiprocentní zatížení centrálního systému registrů, který v současnosti problémy nemá, dodal mluvčí úřadu Pavel Novák.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který také začátkem prosince ze své funkce odstoupil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK