Pojišťovny evidují od neděle nárůst počtu nehod o desítky procent

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Pojišťovny zaznamenaly po příchodu opravdové zimy, která od neděle pokryla vozovky na většině území ČR sněhem a ledem, nárůst škod z autopojištění o desítky procent. Objem škod není nijak katastrofický vzhledem k tomu, že šlo hlavně o menší dopravní nehody, které nejčastěji odnesly jen pomačkané plechy. Shodly se na tom pojišťovny oslovené ČTK.

"V uplynulých dnech, kdy silnice pokryl sníh a led, jsme evidovali přes 1300 škod denně. Běžně přitom klienti hlásí asi 700 škod denně, šlo tedy o téměř stoprocentní nárůst," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Nejčastější příčinou nehod bylo nezvládnutí řízení na kluzké vozovce a nedobrzdění za vozidlem. Většinou šlo o menší škody, průměrná částka je kolem 30.000 korun, dodal.

Generali registruje 15procentní nárůst škod z povinného ručení a havarijního pojištění. Asistenčních zásahů je o čtvrtinu více, než je obvyklý denní průměr v době bez sněhových kalamit. U škod jde nejčastěji o nedodržení bezpečné vzdálenosti a následné nedobrzdění. "Škody mají jeden společný jmenovatel - nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky," podotkl mluvčí Generali Jiří Cívka.

Česká pojišťovna zaznamenala zhruba nárůst škod v řádu desítek procent proti běžným dnům. Od neděle, kdy začalo intenzivně sněžit prakticky na území celé ČR, eviduje celkem 2652 škod z autopojištění. Nejkritičtějším dnem bylo pondělí, kdy klienti nahlásili 976 škod z pojištění motorových vozidel, běžný denní průměr je 600. "Nejvíce škod máme hlášeno z Prahy a středních Čech," poznamenal mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Další škody lze podle pojišťoven očekávat v souvislosti s vývojem počasí v následujících dnech. Na sobotu varují meteorologové před náledím. Svou roli může také sehrát sníh a led padající ze střech, pokud se zejména přes den výrazněji oteplí, odhadl Cívka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK