Centrální banky prodloužily dohodu o měnových swapech

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Frankfurt/Tokio 13. prosince (ČTK) - Přední centrální banky světa obnovily sérii dohod o měnových swapech, kterou sjednaly za finanční krize v letech 2007 až 2009. Měnové swapy, což jsou transakce, při nichž si centrální banky vyměňují zásoby hotovosti, mají pomoci vyrovnávat výkyvy v kolísání likvidity, a v budoucnosti tak mírnit případný tlak na úvěrových trzích.

Americká centrální banka (Fed) oznámila, že o jeden rok prodloužila platnost dohody o dolarových swapech s Evropskou centrální bankou (ECB), kanadskou centrální bankou, Bank of England a švýcarskou centrální bankou. Všechny zmíněné měnové autority vydaly tiskovou zprávu s tímto oznámením zhruba ve stejnou dobu.

Dohoda o měnových swapech byla klíčovou součástí efektivní odezvy, kterou centrální banky spustily během poslední finanční krize. Cílem bylo zajistit, aby globální finanční systém fungoval bez přerušení a bez problémů.

Fed uvedl, že centrální banky do 1. února 2014 obnovily také bilaterální dohody o měnových swapech, na jejichž základě je možné poskytovat likviditu v situaci, kdy si to podmínky na trhu vyžádají.

Japonská centrální banka v samostatném oznámení uvedla, že možnost prodloužit dohodu o měnových swapech s ostatními centrálními bankami zváží na příštím zasedání své bankovní rady. To bude 19. až 20. prosince.

Dolarové swapy Fedu nicméně mají i své odpůrce, a to mezi politiky, kteří dlouhodobě Fed kritizují. Podle nich dohody tohoto druhu znamenají riziko pro peníze daňových poplatníků, což ale Fed rázně odmítl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK