Ceny ropy kvůli zprávě o zásobách a rozpočtové krizi klesají

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají a severomořská ropa Brent se propadla pod 109 dolarů za barel. K nižším cenám přispěla zpráva o růstu zásob ve Spojených státech a obavy, že se americkým zákonodárcům nepodaří do konce roku odvrátit tzv. fiskální útes a největší světová ekonomika by se mohla propadnout do recese.

Cena severomořské ropy Brent klesla kolem 16:20 SEČ o 79 centů na 108,71 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 11 centů na 86,67 dolaru za barel.

Investoři se znovu zaměřili na Spojené státy, které ohrožuje od počátku příštího roku prudký růst daní a rozpočtové škrty. Zákonodárci se zatím nedohodli na odvrácení těchto kroků, které ohrožují budoucí ekonomický růst země. Čas mají do konce roku. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Zásoby ropy v USA minulý týden rostly, zatímco analytici čekali pokles. Zásoby benzinu a destilátů stouply více, než se čekalo. Zásoby pohonných hmot rostly navzdory snížení produkce rafinerií a stabilní úrovni dovozu, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,71 109,50 New York - Nymex WTI leden 86,67 86,78

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK