Akcie v USA klesají, v popředí jsou opět jednání o deficitu

13.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a přestože během dopoledne přechodně i zpevnily, zisky neudržely a začaly znovu oslabovat. V centru pozornosti jsou opět rozhovory o fiskálním deficitu USA a hrozba, že kvůli vyšším daním a nižším výdajům se tamní ekonomika vrátí do recese.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.217 bodů a vykazoval pokles o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel zhruba 0,3 procenta na 1424 bodů, index Nasdaq Composite odepisoval také asi 0,3 procenta a nacházel se v blízkosti 3005 bodů.

Akcie šest dnů po sobě zpevňovaly, dnes jim ale k růstu nepomohly ani příznivé údaje o vývoji ekonomiky. Nejnověji to byla data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, což je týdenní statistika, která se vyznačuje větším kolísáním. Trhy jí proto větší význam nepřikládají.

Trh proto sleduje hlavně postupující jednání o fiskálním deficitu. Předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner obvinil prezidenta Baracka Obamu, že ve skutečnosti nemá zájem dohodnout se na snížení výdajů a naopak zemi naviguje k takzvanému fiskálnímu útesu. Tedy hrozbě, že pokud se politici nedohodnou na přijatelném způsobu snižování deficitu, nastoupí od ledna automatické zvyšování daní a snižování výdajů.

"Je tady řada zmatků. Nikdo neví, jak to s tím útesem dopadne," sdělil k situaci na trhu makléř Tom Schrader ze společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets. Navzdory této nervozitě akcie v minulých dnech zpevňovaly. Podle části analytiků to může být i tím, že trh stále věří v přijatelnou dohodu, která pádu z fiskálního útesu zabrání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK