Americké akcie ve čtvrtek oslabily

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily kvůli stoupajícím obavám z toho, že americkým politikům se nedaří pokročit v jednáních o řešení rozpočtových problémů.

Dow Jonesův index se snížil o 0,56 procenta na 13.170,72 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,63 procenta na 1419,45 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,72 procenta na 2992,16 bodu, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nadále soustředí na jednání amerických politiků ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke tento týden zopakoval, že měnová politika nebude stačit k vykompenzování negativních dopadů na ekonomiku, které by mohla automatická rozpočtová opatření způsobit.

Na devizovém trhu se kurz dolaru vůči euru výrazněji nezměnil. Investoři se kvůli nejistotě kolem fiskálního útesu drželi stranou. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku se jednotná evropská měna prodávala za 1,3074 USD.

pmh vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK