HSBC: Růst čínského zpracovatelského sektoru v prosinci zrychlil

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 14. prosince (ČTK) - Tempo růstu čínského zpracovatelského sektoru se v prosinci dostalo na nejvyšší úroveň za více než rok. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu společnosti HSBC mezi nákupními manažery.

Index aktivity zpracovatelského sektoru se zvýšil na 14měsíční maximum 50,9 bodu z listopadových 50,5 bodu. Pokud se index nachází nad hranicí 50 bodů, ukazuje na růst aktivity, napsala agentura Reuters.

Dnešní údaje jsou další známkou oživení růstu druhé největší ekonomiky světa. V letošním třetím čtvrtletí čínský hrubý domácí produkt stoupl o 7,4 procenta, teda nejpomalejším tempem od roku 2009.

Čína se nyní potýká s negativními důsledky pomalého hospodářského oživení ve Spojených státech a dluhové krize v Evropě. Peking se snaží domácí ekonomiku podpořit řadou opatření, například snižováním úrokových sazeb a investicemi do infrastruktury.

"Nejnovější údaje potvrzují, že oživení hospodářského růstu nabírá na tempu zejména díky domácí poptávce," uvedla HSBC. "Pokles nových exportních zakázek však naznačuje přetrvávající vnější problémy," dodala.

Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming minulý měsíc uvedl, že tempo hospodářského růstu by v letošním roce mohlo překonat plánovaných 7,5 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpověděla, že Čína během čtyř let vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK