Tempo poklesu prodeje aut v EU se v listopadu zdvojnásobilo

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v listopadu meziročně propadl o více než deset procent na 926.486 vozů po říjnovém poklesu o necelých pět procent. Vyplývá to z dnešních údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

 

V období od ledna do listopadu prodej klesl téměř o osm procent na 11,26 milionu vozů. Poptávku po automobilech v Evropě nyní tlačí dolů hospodářský útlum a obavy ohledně budoucnosti eurozóny.

Jediným velkým trhem v EU, který v listopadu vykázal růst, byla Británie, kde se prodej zvýšil o 11 procent. V Německu, jež je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej snížil o 3,5 procenta. Ve Francii se propadl o více než 19 procent a v Itálii a Španělsku o více než 20 procent, uvedla ACEA.

Prodej automobilky Škoda Auto v EU v listopadu podle sdružení meziročně klesl téměř o čtyři procenta na 35.800 vozů. Od začátku roku se snížil o necelé procento na 431.053 vozů. Tržní podíl společnosti tak v období od ledna do listopadu stoupl na 3,8 procenta z 3,6 procenta před rokem.

Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce oznámil, že prodej nových osobních aut v Česku zaznamenal v listopadu největší letošní propad, když meziročně klesl o 11 procent na 14.203 vozů. Za 11 měsíců trh rostl o 1,9 procenta na 161.225 aut.

pmh mha

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK