Tisk: Fiat jedná o navýšení kapitálu kvůli podílu v Chrysleru

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 14. prosince (ČTK) - Italská automobilka Fiat jedná se čtyřmi bankami o navýšení kapitálu o jednu až dvě miliardy eur (zhruba 25 až 50 miliard Kč). Peníze chce použít na koupi zbývajícího podílu 41,5 procenta v americké divizi Chrysler, který dosud nevlastní. Informoval o tom dnes italský list Il Messaggero.

Automobilka Fiat se k těmto informacím odmítla vyjádřit. Její akcie po zprávě o možném navýšení kapitálu oslabily o více než pět procent, napsala agentura Reuters.

Společnost UBS minulý měsíc odhadla hodnotu celé divize Chrysler na devět až 13,4 miliardy dolarů (174 až 258 miliard Kč). Hodnota podílu 41,5 procenta by se podle tohoto odhadu pohybovala od 4,1 do 5,5 miliardy dolarů (79 až 106 miliard Kč).

Fiat loni v americkém partnerovi Chrysler získal většinový podíl. Generální ředitel Sergio Marchionne minulý měsíc předpověděl, že celosvětový prodej Fiatu a Chrysleru by měl v příštím roce navzdory slabé poptávce v Evropě stoupnout na více než 4,3 milionu vozů ze 4,2 milionu očekávaných v letošním roce. Prodej samotného Chrysleru by se měl podle Marchionneho zvýšit na 2,4 milionu vozů z letošních 2,2 milionu.

Fiat ve třetím čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 286 milionů eur (přes sedm miliard Kč) ze 112 milionů eur před rokem. Zisk byl podpořen dobrými výsledky americké divize Chrysler, které kompenzovaly rostoucí ztrátu v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK