Harmonizovaná inflace v SR v listopadu zvolnila na 3,5 procenta

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. prosince (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v listopadu zpomalila na 3,5 procenta ze 3,9 procenta v říjnu. Dostala se tak na nejnižší hodnotu od letošního června. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Vývoj v listopadu byl lepší než odhady analytiků. Ekonomové předpokládali, že tempo růstu cen zboží a služeb zpomalí na 3,7 procenta. V meziměsíčním srovnání inflace dosáhla 0,1 procenta oproti 0,4 procenta v říjnu.

K zvolnění roční míry inflace přispěl pomalejší růst cen potravin a nealkoholických nápojů, jakož i pohonných hmot, které v listopadu oproti předchozímu měsíci dokonce zlevnily.

Podle dříve zveřejněných údajů sestavených na základě národní metodiky, meziroční míra inflace v listopadu na Slovensku zpomalila překvapivě na 3,4 procenta z říjnových 3,8 procenta.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK