List FT nominoval šéfa ECB Maria Draghiho na osobnost roku 2012

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Britský ekonomický list Financial Times nominoval na osobnost roku 2012 prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ocenění mu zajistily dvě věty, které pronesl letos v létě v Londýně, kde zrovna přednášel. V té době byl pesimismus kolem dalšího vývoje eurozóny na maximu a otevřeně se také debatovalo o tom, že eurozóna nemusí vydržet pohromadě.

 

"V rámci svého mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro," řekl tehdy Draghi a udělal pauzu, takže si dopady jeho slov mohli všichni dostatečně uvědomit. "A věřte mi, bude to opravdu stačit," dodal. Po jeho slovech se na burzách v mžiku pohnuly ceny klíčových aktiv, včetně kurzu eura.

Obsah zmíněných dvou vět podle FT změnil dosavadní vývoj dluhové krize v eurozóně. "Draghi: člověk, který dal Evropě naději," stojí na titulní straně FT. List připomíná, že dopady Draghiho slov nebyly jen přechodné, ale trvají dodnes. To svědčí o tom, že finanční trhy vzaly slova šéfa ECB vážně.

Draghiho poradci dostali předem varování, že šéf ECB se chystá učinit přímočaré sdělení, nikdo z nich ale přesné znění neznal. "V retrospektivě lze to červencové prohlášení hodnotit jako bod zvratu ve vývoji krize, která už trvala tři roky," poznamenává list. Draghiho slova byla v zásadě namířena proti finančním trhům a sdělovala jim, aby se neopovažovaly s ECB bojovat.

"Já jsem si myslel, že trhy by měly vědět, jaký je náš postoj," říká 65letý Ital Draghi v rozhovoru, který FT poskytl ve své pracovně, to je ve 35. poschodí budovy ECB v německém Frankfurtu nad Mohanem. Na dotaz, zda mezi památnými větami udělal záměrně pauzu, aby svým slovům dodal patřičný efekt, jen s úsměvem odpovídá: Ne, takový komediant opravdu nejsem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK