Provoz L-159 se obnoví, havarovaný letoun neměl technickou závadu

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Česká armáda obnoví 17. prosince provoz letounů L-159, který byl zastaven 22. listopadu po smrtelné nehodě na Kolínsku. Dosavadní vyšetřování totiž vyloučilo technickou závadu. ČTK to dnes oznámila mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková. Příčinu zřícení letadla uprostřed polí u obce Radovesnice I., při němž zahynul čtyřiatřicetiletý pilot, ale ještě vyšetřovatelé neurčili.

"Provedené vyhodnocení záznamového zařízení a dosavadní výsledky šetření vyloučily technickou závadu na letounu," sdělila Růžičková. "Komise pro odborné zjišťování příčin letecké nehody v současné době pokračuje v šetření dalších možných příčin havárie," dodala.

Díky vyřazení technické závady ze seznamu možných příčin pádu tak mohou letouny L-159 od pondělí znovu do vzduchu. "Na základě dosavadních výsledků šetření jsem se po konzultaci s předsedou vyšetřovací komise Inspekce Ministerstva obrany a se souhlasem náčelníka Generálního štábu AČR rozhodl zahájit letecký výcvik na letounu L-159," oznámil velitel českých vzdušných sil Jiří Verner.

Nehoda se stala 22. listopadu v podvečer při běžném výcvikovém letu. Letoun řídil pilot 21. základny taktického letectva v Čáslavi, který působil v armádě od roku 2000. Příslušníkem základny se stal před pěti lety. Celkově nalétal 1050 hodin, na typu L-159 více než 560 hodin. Aero L-159 ALCA je jednomístný jednomotorový bojový podzvukový letoun české výroby. Armáda ČR jej používá od roku 2003.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK