Registr vozidel podle úředníků dnes funguje bez větších potíží

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Registr vozidel po čtvrtečním problematickém napojení na databáze osob a adres nemovitostí dnes funguje bez větších komplikací. ČTK to řekli zástupci některých registračních pracovišť. Na většině z nich ale pátek není úředním dnem. Opravdovou zkouškou nového systému tak podle úředníků bude až pondělí.

Ve čtvrtek systém na řadě míst v ČR zkolaboval krátce poté, co s ním úředníci začali pracovat. Úplný výpadek podle úředníků nastal například v Pardubicích, Kladně, Rakovníku v Brně nebo v Praze. Přestože se systém ještě během dopoledne podařilo zprovoznit, byl pomalý a řadu úkonů v něm úředníci vůbec nemohli provádět. Zrychlil se teprve odpoledne, kdy se z něj velká část registračních pracovišť, která ve čtvrtek fungují pouze dopoledne, odhlásila.

"Dnes fungujeme dá se říct bez problémů," řekl ČTK vedoucí správního řízení na pražském magistrátu Milan Hubka. Podle něj je to ale důsledek toho, že v pátek není na většině míst v Česku úřední den. Registrační pracoviště v Praze dnes například neodbavují běžné žadatele o zápis v centrálním registru vozidel, ale obsluhují firemní klientelu a dodělávají resty z minulých dní.

"Čekali jsme ale od propojení víc," řekl ČTK vedoucí odboru dopravy pardubické radnice Vladimír Bakajsa. Registr vozidel dnes v Pardubicích sice funguje, úředníkům ale nepomáhá tak, jak slibovalo ministerstvo dopravy. Často například musejí ručně doplňovat data o občanech, která si měl systém po propojení automaticky natáhnout z centrálních registrů, dodal vedoucí odboru dopravy ve Svitavách Miroslav Doseděl.

V Ostravě dnes úředníci během dopoledne odbavili 86 lidí. Ostravský registr byl jedním z těch, kterým se čtvrteční výpadek vyhnul. Podle mluvčí ostravského magistrátu Andrey Vojkovské systém funguje bez větších komplikací i dnes. Je prý ale znát menší zájem občanů o tuto službu.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, ve funkci skončil začátkem prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK