Nečas:Důvod přidat se k bankovní unii bude, až bude ČR v eurozóně

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. prosince (zpravodaj ČTK) - Premiér Petr Nečas je přesvědčen, že Česká republika nebude mít důvod vstupovat do rodící se bankovní unie až do doby, než rozšíří řady unijních států platících eurem. Česko se sice zavázala do eurozóny vstoupit, ale nyní to není na pořadu dne. Není ani stanoveno žádné datum, kdy by se tak mělo stát.

"Chcete-li znát můj osobní názor, tak já jsem hluboce přesvědčen o tom, že ke vstupu do bankovní unie nemáme a nebudeme mít žádný důvod, pokud budeme stát mimo eurozónu," uvedl Nečas.

"V této chvíli neumí říct vůbec nikdo, jak tento systém bude fungovat. To je teprve ve hvězdách. Z tohoto pohledu také sáhodlouhé úvahy o tom, že když se někdo nezúčastní, tak vystupuje protievropsky, jsou spíše dětinské," řekl. "My nemáme žádný důvod tady kamkoli spěchat," dodal premiér.

Ministři financí EU se v noci na čtvrtek po 14 hodinách intenzivních jednání dohodli na vzniku jednotného bankovního dohledu pod záštitou Evropské centrální banky. Jejich dohodu potvrdil následně dnes skončený summit unie. Jednotný dohled, který by měl začít fungovat od března 2014, se bude týkat eurozóny, avšak přidat se budou moci dobrovolně i další státy.

Dohled je jen jednou z částí bankovní unie. K těm dalším patří zejména fond na řešení problémů bank v potížích a společné schéma pojištění vkladů. V těchto otázkách je ale debata velmi vzdálená konci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK