ECB: Tlak na banky a finanční trhy polevil, rizika ale trvají

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tlak na banky a finanční trhy v poslední době citelně polevil, rizika ale přetrvávají a všechny části trhu pořád ještě nefungují tak, jak by měly. Uvádí se to v pololetní zprávě o finanční stabilitě, kterou dnes vydala Evropská centrální banka (ECB). Ta má podle dohody z tohoto týdne později začít dohlížet na banky v eurozóně a výhledově možná i na ty ostatní v rámci Evropské unie.

 

"Ta situace je v mnoha ohledech pořád velmi křehká," řekl novinářům viceprezident ECB Vitor Constancio, když zprávu představoval. Důležité je podle něj to, aby vlády pokračovaly v reformách a aby se nezhoršovalo finanční zdraví bank. K tomu má přispět i ECB, díky jejímuž dohledu by měl být finanční sektor celkově odolnější vůči další krizi.

Eurozóna tento týden položila základy bankovní unie, když se dohodla na jednotném dohledu nad bankami. Těch je v eurozóně asi 6000.

ECB má postupně dohlížet na všechny banky v eurozóně, v jejím přímém područí ale fakticky bude jen asi 150 klíčových bank. Budou to ty, které mají aktiva alespoň za 30 miliard eur (téměř 759 miliard Kč), anebo jejichž velikost přesahuje pětinu hrubého domácího produktu země, ve které působí.

Proces vytvoření bankovní unie je rozdělen do tří částí. Nejprve vznikne jednotný dohled, pak fond, který dohlédne na ukončení činnosti bank, které už nebude možné zachránit, a jako třetí podmínka jsou plně koordinované národní garance za vklady. V menších bankách bude mít ECB právo zasáhnout, pokud zjistí první náznaky problémů.

"Těch 150 bank představuje 85 procent celkového objemu aktiv v bankovním sektoru eurozóny," vysvětlil Constancio. "Myslím, že to je víc, než dost," dodal.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK