Průmyslová výroba v USA díky oživení po Sandy prudce vzrostla

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v listopadu vzrostla díky oživení po bouři Sandy nejrychleji za téměř dva roky. Produkce se proti předešlému měsíci zvýšila o 1,1 procenta po říjnovém propadu o 0,7 procenta, oznámila dnes americká centrální banka (Fed).

Listopadové tempo růstu bylo nejvýraznější od prosince 2010. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali nárůst jen o 0,3 procenta. V meziročním srovnání se výroba zvýšila o 2,5 procenta.

Oživení v průmyslu táhly sektory nejvíce poškozené bouří, která na konci října zasáhla severovýchodní pobřeží USA. Týkalo se to zejména automobilového průmyslu, jehož výroba po říjnové stagnaci vyskočila o 4,5 procenta a vykázala první přírůstek od července. Celý zpracovatelský průmysl zaznamenal nárůst o 1,1 procenta a smazal říjnový pokles o procento.

Míra využití výrobních kapacit v listopadu vzrostla na 78,4 procenta z říjnových 77,7 procenta. Ukazatel sleduje, jak firmy využívají své zdroje.

Průmyslový sektor sice tvoří jen necelou pětinu celé americké ekonomiky, je ale pro její vývoj klíčový. Hrubý domácí produkt USA ve třetím čtvrtletí po útlumu v prvním pololetí zrychlil tempo růstu na 2,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK