Cena vody na Semilsku vzroste v příštím roce o více než desetinu

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Turnov (Semilsko) 14. prosince (ČTK) - O více než desetinu zdraží od Nového roku voda na Semilsku. Kvůli investicím do obnovy infrastruktury zvýší Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS) cenu o 10,76 procenta. Cena vodného a stočného tak na Semilsku stoupne ze 71,33 Kč na 79 Kč za metr krychlový. Cena je bez DPH, protože o její výši pro příští rok zatím není rozhodnuto. ČTK o tom dnes informoval předseda rady VHS Milan Hejduk. Pro letošní rok cena stoupla o rekordních 13 procent.

O zvýšení cen už dříve rozhodla Severočeská vodárenská společnost (SVS), která zásobuje podstatnou část Libereckého kraje. Domácnosti napojené na soustavu SVS budou platit bez DPH 77,38 Kč.

Vodohospodářská soustava patřící VHS je podle Hejduka kvůli nedostatečné péči v minulém století tak zanedbaná, že ani zvýšení ceny nestačí k provedení všech nutných oprav. "Bylo by potřeba řádově vyšších peněžních prostředků, abychom docílili alespoň toho stavu, aby existující majetek dále nechátral. Takové dostatečné prostředky však nejde reálně získat, a to kvůli zachování sociální únosnosti ceny vodného a stočného, dlouhodobě omezené schopnosti financování vodohospodářských akcí z městských a obecných rozpočtů," uvedl. Část chybějících peněz lze podle něj získat z dotací, zejména evropských.

Sdružení, které zásobuje vodou obyvatele 22 měst a obcí na Semilsku, připravuje tři velké projekty dohromady za zhruba 300 milionů korun. V plánu je výstavba kanalizací a vodovodů v oblasti Malé Skály a Rovenska pod Troskami nebo modernizace úpravny pitné vody v Příkrém. Na financování projektů by se měla vedle VHS podílet i města a obce a také evropské fondy.

V příštím roce podle Hejduka vynaloží nejvíce peněz za dokončení rekonstrukce ulice 28. října v Turnově a dokončení nového vodovodu v lokalitě Tatobity - Žlábek. Rekonstruovat by se také měl vodojem v bezprostřední blízkosti hradu Trosky. "Důležité bude také řešení havarijních stavů vodovodů v Ktové, v Semilech - v lokalitě Černý most nebo rekonstrukce vodojemu Bora v Rovensku pod Troskami," uvedl Hejduk.

V minulých letech byl největší akcí VHS téměř miliardový projekt Čistá Jizera. Z velké části vyřešil problémy s kanalizací, vodovody a čistěním odpadních vod v Turnově, Semilech, Lomnici nad Popelkou, Jilemnici a Rokytnici nad Jizerou. Projekt stál dohromady 950 milionů korun, z toho 540 milionů získalo VHS z Operačního programu Životní prostředí. Zbytek zaplatila města a VHS.

Ceny vody za metr krychlový bez DPH 2013 2012 pitná (vodné) 42,20 39,63 odkanalizovaná (stočné) 36,80 31,70 celkem 79,00 71,33

zdroj: VHS

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK