Americké akcie mírně klesají, trh sleduje jednání o rozpočtu

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování dál mírně oslabovaly. Investoři mají stále obavy z absence pokroku v politických jednáních o fiskálním deficitu v USA. Technologický trh srážel další propad akcií společnosti Apple.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index klesl o 0,1 procenta na zhruba 13.154 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,2 procenta na 1415 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,5 procenta a byl kolem 2977 bodů.

Americký prezident Barack Obama a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner se ve čtvrtek znovu sešli k "upřímným" jednáním, nic konkrétního ale ze schůzky nevzešlo. Pokud se politici do konce roku nedohodnou na tom, jak snižovat rozpočtový deficit, hrozí na počátku roku aktivace automatických výdajových škrtů a zvýšení daní, které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Akcie Applu ztrácely téměř čtyři procenta. Reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně a snížení odhadů dodávek těchto přístrojů. Z rekordní úrovně 705,07 USD ze 21. září už Apple ztratil čtvrtinu své hodnoty, hlavně kvůli obavám z toho, že konkurence mobilního operačního systému Android od společnosti Google bude snižovat podíl iPhonů na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK