Gazprom v prosinci dodává do Evropy rekordní objem plynu

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. prosince (ČTK) - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom zásobuje tento měsíc Evropu kvůli chladnému počasí rekordními dodávkami suroviny. Celoroční vývoz Gazpromu do Evropy bude ale kvůli slabé poptávce zřejmě podstatně nižší než loni.

"Od začátku prosince jsme svědky bezprecedentního nárůstu dodávek na evropský trh a v posledních 24 hodinách jsme dosáhli historického rekordu v objemu 550,1 milionu krychlových metrů," řekl dnes podle agentury Reuters šéf Gazpromu Alexej Miller.

Celoroční vývoz Gazpromu na jeho klíčový trh ale letos klesne poprvé od roku 2009, kdy se dodávky kvůli finanční a ekonomické krizi a lednovému zastavení dodávek kvůli sporu s Ukrajinou propadly o téměř čtvrtinu. Za prvních deset měsíců roku se vývoz Gazpromu do Evropy snížil o více než devět procent. Gazprom původně plánoval dosáhnout letos stejné úrovně jako loni, kdy vyvezl 150 miliard kubíků.

Ekonomika eurozóny se letos propadla do nové recese a evropští odběratelé dávají stále více přednost levnějším zdrojům z promptního trhu a z dovozů zkapalněného plynu. Gazprom svůj plyn prodává v Evropě v rámci dlouhodobých kontraktů, v nichž jsou ceny svázány s cenami ropy, a jsou tak obvykle vyšší než ceny na promptním trhu.

Rusko ale spoléhá na to, že evropská poptávka po plynu v příštích letech obnoví růst. Dokončilo již výstavbu dvou větví plynovodu Nord Stream pod Baltským mořem a minulý týden zahájilo výstavbu plynovodu South Stream do jižní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK