Dolar po zprávě o inflaci klesá k jenu i euru

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes již pátou seanci za sebou klesá vůči euru a slabší je i k jenu. Ztráty způsobila zpráva o vývoji inflace za listopad, která potvrdila, že centrální banka USA (Fed) bude zřejmě nadále pokračovat ve své současné měnové politice.

V 18:25 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,7 procenta na 1,3166 USD, když během dne vystoupilo až na 1,3173 USD, nejvýše od května. K jenu euro vzrostlo o 0,4 procenta na 109,84 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 83,42 JPY.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že spotřebitelské ceny ve Spojených státech v listopadu poprvé za šest měsíců klesly, a to o 0,3 procenta. Důvodem byl propad cen benzinu. V říjnu se ceny zvýšily o 0,1 procenta.

Zpráva o inflaci přišla poté, co Fed ve středu uvedl, že plánuje držet úrokové sazby blízko nuly dokud nezaměstnanost neklesne nejméně na 6,5 procenta a nebude hrozit, že inflace překročí 2,5 procenta. Inflace by však tuto hranici podle odhadů Fedu v příštích dvou letech neměla překročit. V listopadu meziroční inflace zpomalila na 1,8 procenta z říjnových 2,2 procenta.

V Japonsku se v neděli uskuteční předčasné parlamentní volby. Vítězem by se měla stát současná opozice. Investoři sázejí na to, že jen bude klesat, protože nový premiér bude tlačit na centrální banku, aby vytiskla více peněz a podpořila tak skomírající ekonomiku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK