Republikáni v USA podle zdrojů nabídli zvýšení daní, Obama odmítl

16.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. prosince (ČTK) - Předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner nabídl, že přistoupí na zvýšení daní pro bohaté, pokud prezident Barack Obama nebude proti výrazným výdajovým škrtům. Tvrdí to zdroje blízké jednání, které ale vzhledem k citlivosti rozhovorů chtějí zůstat v anonymitě. Obama návrh odmítl, nicméně vývoj naznačuje, že by v dosavadním průběhu jednání mohl nastat zvrat.

Boehner podle zdroje agentury AP nabídl, že zvýšení daní by se týkalo lidí, kteří si ročně vydělají více než milion dolarů (asi 19,3 milionu Kč). Obama požaduje, aby vyšší daně platily i rodiny, jejichž roční příjem přesahuje 250.000 dolarů (asi 4,8 milionu Kč).

Jednání o budoucích parametrech rozpočtu jsou teď ve Spojených státech ústředním tématem. Pokud se politici do konce roku nedohodnou, jak deficit postupně snižovat, nastoupí od nového roku automatické zvyšování daní a snižování výdajů. To by pro ekonomiku představovalo problém, pro nějž se v USA vžil termín fiskální útes.

Boehner se snaží prosadit výraznější výdajové škrty, než na jaké jsou Obama a jeho demokraté ochotni přistoupit. Republikáni chtějí nižší odvody hlavně na takzvané mandatorní výdaje, především pak na povinnou zdravotní péči.

Ve Spojených státech nyní platí rozsáhlé daňové úlevy, které před devíti lety zavedl ještě předchozí prezident George Bush mladší, aby podpořil ekonomiku. Obama navrhl, aby se daňové úlevy prodloužily všem s výjimkou těch nejbohatších. To ale republikáni nechtějí akceptovat a požadují, aby daňové úlevy platily dál pro všechny daňové poplatníky.

Nabídka zvýšení daní, kterou Boehner nyní Obamovi učinil, znamená první odklon od postoje, který šéf sněmovny a hlavní republikánský vyjednávač dosud zastával. Ekonomové tvrdí, že pokud se politici na postupném snižování rozpočtového deficitu neshodnou a ekonomika spadne z pomyslného fiskálního útesu, ocitnou se Spojené státy opět v recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK