Řecko by mohlo potlačením daňových úniků získat pět procent HDP

16.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 16. prosince (ČTK) - Reforma daňového systému v Řecku a potlačení daňových úniků by mohly posílit rozpočtové příjmy vlády o pět procent hrubého domácího produktu. Řekl to pro řecký list Kathimerini evropský komisař pro daně Algirdas Semeta.

Řecká vláda plánuje reformy daňového systému pro příští rok a jejím hlavním cílem je omezit daňové úniky. Celkový řecký rozpočtový deficit je kvůli neúnosně vysokému státnímu dluhu stále výrazně deficitní, Řecko se chce ale v dohledné době dostat na primární úrovni, tedy bez započítání obsluhy dluhu, do primárního rozpočtového přebytku.

"Podle naších odhadů by se z 53 miliard eur dlužných daní dalo vybrat 15-20 procent," řekl Semeta. Dodal, že řecký daňový systém potřebuje v rámci reformy nastavit hlavně jednoduchá a snadno použitelná pravidla.

Experti podle agentury Reuters odhadují, že stínová ekonomika, tedy legální ekonomická aktivita mimo daňový systém, se na celkové produkci řecké ekonomiky podílí více než čtvrtinou. To je nejvíce ze zemí Evropské unie.

Ministři financí zemí eurozóny se tento týden rozhodli uvolnit Řecku více než 34 miliard eur (asi 860 miliard korun) půjček. Peníze, které byly blokovány od léta, by do země sužované krizí měly dorazit ještě v prosinci a další miliardy by pak měli Řekové dostat do března od Mezinárodního měnového fondu. Kdyby Atény tyto peníze nezískaly, hrozil by zemi chaotický bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK