Čína chce stabilní makroekonomickou politiku a tržní reformy

16.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 16. prosince (ČTK) - Čína v příštím roce zachová stabilní makroekonomickou politiku a zároveň prohloubí tržní reformy, které podpoří růst druhé největší ekonomiky světa. Plyne to ze závěru výroční dvoudenní konference o ekonomické politice. Ta byla prvním vrcholným ekonomickým zasedáním vládních činitelů od nástupu nového čínského vedení.

"Čína bude v roce 2013 nadále uskutečňovat podpůrnou fiskální politiku a obezřetnou měnovou politiku," píše se v závěrečném dokumentu z uzavřeného zasedání podle agentury Nová Čína. "Podpůrnou fiskální politiku budou doprovázet daňové reformy a strukturální snížení daní," uvedla agentura.

Čínská ekonomika se nyní zotavuje z útlumu. Ten vyvrcholil ve třetím čtvrtletí, kdy meziroční růst hrubého domácího produktu zpomalil na 7,4 procenta, nejpomalejší tempo od druhého čtvrtletí roku 2009. V posledním čtvrtletí ukazují údaje na oživení průmyslového sektoru, investic i maloobchodních tržeb.

Vláda zatím podle zdrojů agentury Reuters ponechá odhad ekonomického růstu pro příští rok na 7,5 procenta, což je stejné tempo, jak se odhaduje pro tento rok. Experti podle agentury Reuters uvádějí, že nový šéf komunistické strany Si Ťin-pching bude muset podniknout odvážné ekonomické reformy, které přesměrují čínskou ekonomiku více na spotřebu z dosud hlavní orientace na investice a vývoz. Nutné je podle nich rovněž oslabit silný vliv státních podniků.

Čína příští rok zajistí přiměřený růst bankovních úvěrů a financování sociálních potřeb. Postará se také o udržení stability domácí měny, uvedla Nová Čína po konferenci. Té se zúčastnilo nové čínské nejvyšší vedení, členové vlády, zástupci provincií, regulačních úřadů a centrální banky.

Vládní rozpočtová politika je nastavená na podporu ekonomického růstu od konce roku 2008, kdy Peking pod hrozbou globální finanční krize podpořil ekonomiku stimulačním balíkem v hodnotě čtyř bilionů jüanů (12,3 bilionu Kč). Centrální banka nyní udržuje stejnou měnovou politiku jako v roce 2010, mezitím ji ale v boji proti zvýšené inflace mírně zpřísnila a poté zase kvůli útlumu uvolnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK