Registr začal ráno fungovat bez větších problémů

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Centrální registr vozidel dnes po ránu zatím pracuje bez větších problémů. Podle úředníků ale největší nápor žadatelů, a tedy i případné problémy, nastanou mezi 09:00 a 10:00. Podobný scénář fungování registru vozidel byl i minulý čtvrtek, kdy se po deváté hodině systém zcela zhroutil na několika místech. Výpadek hlásili mimo jiné v Pardubicích, Karviné, Rakovníku, Praze nebo v Brně. Řadě míst se ale výpadek vyhnul.

"Vše zatím funguje v rámci možností správně," řekl dnes ráno ČTK vedoucí správního řízení na pražském magistrátu Milan Hubka. Pražská pracoviště dnes odbavují zákazníky od 07:00. Kolem osmé hodiny měly začít otevírat i registrační pracoviště v menších městech. Zhruba do hodiny by se tak podle něj mělo projevit, zda registr vozidel dnešní zatížení zvládne.

Podle ministerstva dopravy by se dnes mělo k registru vozidel připojit 1440 registračních pracovišť. Ve čtvrtek, kdy systém na několika místech zkolaboval nejspíš právě kvůli přetížení, k němu bylo připojeno 977 míst.

Registr vozidel je od minulého týdne propojen s databází takzvaných základních registrů. Ty mají registračním úředníkům usnadnit práci tím, že si mohou údaje o žadatelích dohledat v databázi osob a adres nemovitostí a převést je do registru vozidel.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který ve funkci skončil začátkem prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK