Euro se neudrželo na sedmiměsíčním maximu vůči dolaru, jen klesl

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. prosince (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na více než sedmiměsíční maximum vůči dolaru, o své zisky ale později přišlo. Japonský jen oslaboval poté, co v nedělních parlamentních volbách v Japonsku zvítězila opozice prosazující agresivní uvolňování měnové politiky.

Jednotná evropská měna vůči dolaru vystoupila až na 1,3192 USD, tedy na nejvyšší úroveň od začátku května. Později se prodávala za 1,3160 USD, což zhruba odpovídá pátečnímu závěru v New Yorku.

Vůči japonskému jenu euro stouplo o 0,3 procenta na 110,25 JPY. Dolar se vůči jenu vyšplhal až na 84,48 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od loňského dubna, napsala agentura Reuters.

Příští japonský premiér Šinzó Abe po drtivém vítězství své konzervativní Liberálnědemokratické strany (LDP) v nedělních parlamentních volbách zvýšil tlak na japonskou centrální banku. Abe v povolebním vystoupení prohlásil, že voliči převážnou většinou podpořili jeho volání po mnohem razantnějším uvolnění měnové politiky, které je klíčem k oživení klesající ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK