Argentina začala s likvidací největší mediální skupiny

17.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 17. prosince (ČTK) - Argentina zahájila proces rozkladu společnosti Grupo Clarín, která je největším mediálním konglomerátem v Argentině a zároveň největším kritikem vlády. Ta zástupcům firmy oznámila, že přebírá kontrolu nad některými součástmi skupiny a že její vysílací licence rozprodá v aukci. Argentina přitom není ve sporu jen s médii, před lety se přela například i s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Grupo Clarín je předním kritikem politiky současné prezidentky Cristiny Fernándezové, s kterou vede spory už několik let. Fernándezová tvrdí, že Clarín je obchodním monopolem, a proto finančně podpořila vznik celé sítě provládních tiskovin a rozhlasových stanic, s jejichž pomocí chce nadvládu Clarínu omezit.

Šéf vládního úřadu pro regulaci médií Martin Sabbatella podle agentury AP řekl, že vláda konglomerát Clarín i další média donutí dodržovat zákon. Ten zakazuje, aby jakákoli firma vlastnila příliš mnoho různých mediálních aktiv.

Vláda je přitom na boj se skupinou Clarín dobře vyzbrojena. Argentinský soud totiž v pátek rozhodl, že zákon proti médiím, který je v platnosti už tři roky, je v souladu s ústavou.

"My jsme je uvědomili o zahájení převodu licencí, protože ten zákon je ústavní," řekl Sabbatella na improvizované tiskové konferenci před sídlem Grupo Clarín v Buenos Aires. Vedení firmy v e-mailové zprávě oznámilo, že kroky argentinské vlády jsou nezákonné a nerespektují předchozí verdikty, které byly naopak ve prospěch Clarínu.

Argentina před deseti lety vyhlásila největší státní bankrot v dějinách a od té doby se ještě zcela nezotavila. Před lety vláda obvinila MMF, že dával Argentině špatné rady, což prý byla příčina ekonomických těžkostí, v nichž se země ocitla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK