Akcie v USA prudce zpevnily, trh sleduje politická jednání

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí výrazně zpevnily a jejich hlavní index vystoupil na téměř dvouměsíční maximum. Investory povzbudil dosavadní průběh jednání o snižování rozpočtového deficitu, kde je znát zřetelný pokrok. Na devizových trzích trzích oslaboval kurz japonského jenu, který tak reagoval na vítězství opozice v parlamentních volbách.

Dow Jonesův index vzrostl o 100,38 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,76 procenta na 13.235,39 bodu. Širší index S&P 500 přidal 1,19 procenta a skončil na 1430,36 bodu, index Nasdaq Composite si připsal 1,32 procenta na 3010,60 bodu.

Zástupci republikánů vedou s demokraty prezidenta Baracka Obamy jednání o snižování rozpočtového deficitu. Minulý týden v dosavadních rozhovorech nastal zvrat, když republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner poprvé nabídl, že jeho tábor přistoupí na zvýšení daní pro lidi s příjmem nad milion dolarů ročně. Za to ale požaduje odpovídající škrty ve výdajích.

Ačkoliv Obama požadavek republikánů zatím odmítl, zdroje tvrdí, že dohoda je nadosah a obě strany by jí mohly dosáhnout v řádu dnů. Na obou stranách je vyjednávačům prý jasné, že Spojené státy si nemohou dovolit spadnout z pomyslného fiskálního útesu, který představuje kombinace zvyšování daní a snižování výdajů.

Z deseti sektorů, které tvoří index S&P 500, zpevnily všechny. Nejvíce finanční společnosti, jejichž souhrnný index přidal 2,1 procenta. Vzhůru se vydaly také akcie Apple, které vzrostly o 1,8 procenta na 518,83 USD.

"Jednání o fiskálním útesu teď překonává úplně všechno. Zdá se, že je tam pokrok, já bych řekl, že teď už je to pouze o detailech," poznamenal k rozhovorům prezident investiční společnosti Alab B. Lancz & Accociates Alan Lancz. "Teď se tady sází na to, že se něčeho dočkáme ještě do konce tohoto týdne," dodal.

Na devizových trzích se snižoval kurz jenu, který tak reagoval na víkendové vítězství opozice v parlamentních volbách. Příštím japonským premiérem se tak téměř jistě stane staronový předseda vlády Šinzó Abe, který už před volbami slíbil, že bude víc tlačit na centrální banku. Bude po ní chtít ještě uvolněnější měnovou politiku, včetně záporných úrokových sazeb a vyššího inflačního cíle.

Dolar se vůči jenu dostal nejvýše za posledních 20 měsíců a vystoupil až na 83,77 JPY. To byl nárůst o 0,4 procenta a zároveň nejvyšší hodnota od dubna 2011. Euro vůči jenu se dotklo nejvyšších hodnot za osm a půl měsíce a dostalo se na 110,24 JPY, což byl nárůst o 0,3 procenta.

K dolaru však euro část zisků odevzdalo, což byla podle části analytiků reakce na slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten hovořil o vyhlídkách ECB v době, kdy začne platit jednotný bankovní dohled a přitom se zmínil také o pomalém růstu. Euro k dolaru tak nepatrně sestoupilo na 1,3191 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK