Samsung může telefony v USA prodávat dál, Apple u soudu neuspěl

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 18. prosince (ČTK) - Soud ve Spojených státech odmítl žádost americké společnosti Apple, která chtěla, aby měl její jihokorejský rival Samsung Electronics soudně zakázáno prodávat na americkém trhu některé výrobky. Soud žádosti nevyhověl přesto, že Apple chtěl zakázat prodej těch modelů, které podle dřívějšího verdiktu zneužívají technologii Applu.

Rozhodnutí soudu znamená, že Samsung může v USA dál prodávat i tři starší modely, které má ještě skladem a které zatím nemohl doprodat.

Globální trh smartphonů má v současné době hodnotu více než 100 miliard dolarů (asi 1,9 bilionu Kč) a očekává se, že dál silně poroste. Právě Apple a Samsung jsou na tomto trhu hlavní hráči.

Verdikt v pondělí zveřejnila soudkyně Lucy Kohová. Soud v Kalifornii už letos v srpnu rozhodl, že Samsung musí za zneužití technologie Applu zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů (asi 20,1 miliardy Kč). Podle soudu zneužil hned několik patentů Applu, díky nimž pak vyrobil 26 různých přístrojů. Tři z nich se v USA pořád ještě prodávají.

Samsung podle pondělního sdělení soudkyně Kohová uvedl, že pracuje na jiné technologii, která už není v kolizi s patenty Applu. Mimo jiné jde o populární funkci zoomu. Soudkyně také uvedla, že Apple požaduje až příliš, když chce Samsung vykázat z amerického trhu. Technologie smartphonů se podle ní opírá o stovky dalších patentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK