Pražská burza poprvé v týdnu klesla, PX odepsal 0,72 procenta

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Pražská burza poprvé v tomto týdnu oslabila a přerušila tak sedmidenní růstovou sérii. Hlavní index PX dnes odepsal 0,72 procenta na 1033,79 bodu. Burzu do červených čísel táhly především bankovní emise a akcie mobilního operátora Telefóniky. Pohoršily si rovněž trhy ve středoevropském regionu.

Cena akcií rakouské Erste Bank klesla o 2,15 procenta na 604 korun. Miroslav Adamkovič z Komerční banky míní, že na titulu se zřejmě projevila zpráva o prodeji ukrajinské banky, který se promítne do výsledku čtvrtého čtvrtletí. Cenné papíry Komerční banky ztratily 1,18 procenta na 4027 Kč.

Se ztrátou 1,70 procenta na 317,50 koruny uzavřely akcie Telefóniky. Josef Němeček z Patria Online uvedl, že ratingová agentura Standard & Poor’s odvolala revizi, jejímž výsledkem mohlo být bezprostřední snížení ratingu španělské telekomunikační skupiny Telefónica SA, což by vedlo ke sražení ratingu také tuzemské dcery Telefónica CR. Analytici Patrie dnes snížili cílovou cenu titulu z 384 Kč na 340 korun, doporučení ponechali na "držet" s ohledem na stále slušný dividendový výnos.

Ztráty postihly i akcie developera Orco, spadly o více než dvě procenta na 63,60 koruny. Pohoršily si i cenné papíry prodejce ojetých aut AAA Auto, a to o 1,98 procenta na 24,70 koruny.

Dařilo se naopak akciím energetické společnosti ČEZ, které zpevnily o 1,14 procenta na 668 korun. Podle Adamkoviče investoři zjevně neberou vážně slova albánských představitelů, že jim český koncern dluží miliardu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK