Prodej starších domů v USA vzrostl nejvíce za poslední tři roky

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. prosince (ČTK) - Prodej starších domů ve Spojených státech v listopadu vzrostl o 5,9 procenta a v ročním přepočtu činil po sezonní úpravě 5,04 milionu. Podle Národního sdružení realitních kanceláří (NAR) je to nejrychlejší nárůst za poslední tři roky a zároveň důkaz, že stav realitního sektoru se dál zlepšuje.

V listopadu 2009, kdy se prodej starších domů v USA naposledy zvýšil tak výrazně jako letos v listopadu, měla skončit platnost daňových úlev. Prodej za letošní listopad byl také výrazně nad odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters počítali s prodejem v ročním přepočtu 4,87 milionu domů.

Americký trh bydlení se začal výrazně propadat už před začátkem finanční krize let 2007 až 2009 a zatím se plně nezotavil. Postupný nárůst počtu nových pracovních příležitostí ale stabilizoval situaci, což se projevuje i pozvolným nárůstem zájmu o reality. Letos by měl trh bydlení poprvé od roku 2005 přispět i k růstu HDP.

Ekonom organizace NAR Lawrence Yun poznamenal, že nedávná bouře Sandy neměla na prodej domů a bytů žádný zásadní vliv. Bouře Sandy se přehnala nad severovýchodem Spojených států na přelomu října a listopadu, kdy na několik týdnů narušila ekonomickou aktivitu v této části USA. Někteří lidé ale podle NAR mohli nákup nemovitostí odložit, což by se mohlo v příštích měsících v číslech projevit mírně pozitivně.

Střední cena prodávaných nemovitostí v listopadu činila 180.600 dolarů (asi 3,4 milionu Kč), což je meziroční nárůst o 10,1 procenta. Bylo totiž méně lidí, kteří byli nuceni prodávat pod tlakem. Tedy v situaci, kdy jsou k prodeji donuceni, protože nemají na splátky hypoték.

Zásoba neprodaných nemovitostí klesla o 3,8 procenta na 2,03 milionu. To je nejméně za 11 let, respektive od prosince 2001. Pokud by prodej pokračoval dosavadním tempem, pak by zásoba nemovitostí stačila asi na 4,8 měsíce. To je nejméně od září 2005.

Poměr nemovitostí prodávaných pod tlakem, kam patří i zmíněný nucený prodej z důvodu nesplácení hypotečního úvěru, meziročně klesl na 22 procent z celkového počtu prodaných nemovitostí. Před rokem činil kolem 29 procent. Když se nemovitost prodává pod tlakem, nezřídka mívá i nižší prodejní cenu, než jako kupující původně zaplatil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK