Akcie v USA zůstávají beze změn, trh dál sleduje politiku

20.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování bez výraznějších změn a trh dál sledoval především politická jednání kolem fiskální politiky. Dosavadní vývoj podle analytiků nenaznačuje, že se politici brzy dohodnou na jednotném postupu, a proto dál hrozí, že Spojené státy se nevyhnou takzvanému fiskálnímu útesu. Prudce vzhůru se ale vydaly akcie provozovatele burzy NYSE Euronext.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.245 bodů, a proti předchozímu závěru tak ztrácel méně než 0,1 procenta. Širší index S&P 500 naopak 0,1 procenta přidával a nacházel se blízko 1437 bodů, podobně index Nasdaq Composite odepisoval asi 0,1 procenta na zhruba 3040 bodů.

Prudce vzhůru se vydaly akcie burzovní společnosti NYSE Euronext, které přidávaly více než 33 procent na zhruba 32 dolarů. Reagovaly tak na zprávu, že firmu převezme její rival IntercontinentalExchange (ICE), který organizuje obchody s komoditami. ICE za NYSE Euronext nabídla 8,2 miliardy dolarů (více než 156 miliard Kč).

Trh zároveň reagoval na sérii makroekonomických dat, která vyzněla poměrně příznivě. Zveřejněna byla konečná zpráva o růstu hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí, která ukázala, že největší ekonomika světa ve třetím čtvrtletí rostla tempem 3,1 procenta. To je trochu lepší výsledek, než se čekalo, trh na to ale příliš nereagoval. Příznivé byly také údaje o prodeji starších domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK