Japonské akcie kvůli stagnaci rozpočtových jednání v USA klesly

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne oslabily a propadly se pod úroveň 10.000 bodů. Může za to stagnace jednání o odvrácení rozpočtové krize v USA. Ztrácely hlavně akcie vývozců. Index Nikkei se snížil o jedno procento na 9940,06 bodu.

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů v noci na dnešek překvapivě odvolali očekávané hlasování o vlastním návrhu zdanění bohatých. Republikánský předseda dolní parlamentní komory John Boehner vyjádřil obavu, že se pro návrh nenajde dostatečný počet hlasů. Radikálnější republikáni tak zjevně nadále odmítají jakékoli zvyšování daní.

Zpráva prohloubila nejistotu, zda se zákonodárcům v USA podaří do konce roku odvrátit hrozbu prudkého růstu daní a výdajových škrtů. Tyto kroky by podle některých analytiků mohly stáhnout americkou ekonomiku recese.

Akcie automobilky Toyota oslabily o 2,5 procenta a smazaly tak původní ztráty o více než dvě procenta. Canon klesl o 1,5 procenta a Olympus o 0,7 procenta.

Evropská měna v Asii klesla a jen naopak rostl. Měny tak reagovaly na rozpočtová jednání ve Spojených státech. Jen byl v posledních dnech pod talkem kvůli tlakům nové japonské vlády na centrální banku, aby dále uvolnila svoji měnovou politiku.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,3210 USD. K jenu pak kleslo o 0,6 procenta na 111,06 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,4 procenta na 84,07 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK