Zahraniční věřitelé vlastní stále více japonského dluhu

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Objem nesplacených státních dluhopisů Japonska v držení zahraničních věřitelů se stále více zvyšuje a na konci září vzrostl na nový rekord. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila japonská centrální banka (BOJ). Japonsko se tak ve financování svého obrovského veřejného dluhu stále více stává závislé na investorech ze zahraničí.

Na nový rekord se zvýšil i objem vládního dluhu v držení BOJ. Japonská centrální banka totiž výrazně uvolnila svoji měnovou politiku a nakupovala dluhopisy, aby pomohla ekonomice vymanit se z téměř 15 let trvající recese.

Investoři mimo Japonsko vlastnili na konci září dluhopisy za 86 bilionů jenů (19,5 bilionu Kč), což je o 11,1 procenta více než ve stejném období loni. Na celkovém objemu dluhu jejich podíl činil rekordních 9,1 procenta.

Celkový státní dluh se na konci září zvýšil o tři procenta na 948 bilionů jenů. Japonsko patří mezi nejzadluženější velké světové ekonomiky a jeho dluh je více než dvojnásobkem jeho ekonomiky. BOJ vlastnila dluhopisy za rekordních 105 bilionů jenů, tedy 11,1 procenta celkového dluhu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK