Recese bude asi pokračovat, ceny porostou méně a příjmy klesnou

21.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tuzemská ekonomika podle analytiků zřejmě zůstane i v příštím roce v recesi. Inflace sice klesne, ale i tak si lidé reálně vydělají méně, protože mzdy porostou jen minimálně. Nezaměstnanost stoupne na více než devět procent, odhadují ekonomové tuzemských finančních institucí.

 

Pokles hrubého domácího produktu (HDP) by ovšem měla být podle analytiků mírnější než letos. Zatímco pro letošek čekají pokles kolem jednoho procenta, příští rok by ekonomika měla klesnout kvůli vývoji v Evropě a malé spotřebě domácností o maximálně půl procenta. Někteří analytici ovšem nevylučují i mírný růst hospodářství.

"Česká ekonomika bude v první polovině příštího roku i nadále v recesi. Ve druhé polovině roku by mohlo začít docházet k jejímu pozvolnému oživení," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák i další oslovení ekonomové.

Průměrná inflace by měla příští rok klesnout na zhruba 2,3 až 2,5 procenta z letošních více než tří procent. "Inflace bude pravděpodobně nižší než letos, protože se nečeká tak výrazný nárůst daňové zátěže. Navíc neočekáváme, že by inflace mohla být tažena poptávkovou stranou, jelikož poptávka domácností by měla zůstat na nízkých úrovních," uvedl analytik GE Money Bank Petr Gapko.

"Tarifní mzdy ovšem porostou o méně než dvě procenta, takže kupní síla většiny domácností nepatrně klesne," uvedl k tomu analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Šanci na zlepšení finanční situace mají podle něj hlavně zaměstnanci exportních firem, kde by na zvýšenou poptávku mohly zareagovat složky mezd vázané na výkon.

I podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka pokračující recese a opatrnost firem budou limitovat prostor pro růst mezd. "V příštím roce očekávám zvýšení průměrné mzdy v ČR o 1,9 procenta, při zohlednění inflace to znamená reálný pokles o 0,5 procenta," uvedl Marek.

Dalším limitujícím faktorem pro růst mezd bude vyšší nezaměstnanost. "Vyšší nezaměstnanost tak nebude tlačit mzdy k vyššímu růstu. Lepší platy zaznamenají lidé v oborech jako IT a komunikace, částečně v některých oblastech průmyslu, naopak lidé ve státní správě, stavebnictví nebo obchodě budou muset počítat s nižšími mzdami," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Nezaměstnanost by měla podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa vzrůst až na 9,8 procenta; letos by měla zůstat pod devíti procenty. "Trh práce reaguje bohužel se zpožděním. I když má česká ekonomika naději ve druhé polovině roku mírně růst, počítáme s tím, že se míra nezaměstnanosti bude zvyšovat až do roku 2014," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Odhady vývoje ekonomiky pro rok 2013

Instituce HDP Průměrná inflace Nezaměstnanost Komerční banka - 0,1 % 2,3 % 9,8 % ČSOB 0 % 3 % 9,3 % Patria Finance - 0,4 % 2-3 % 9,2 % UniCredit Bank 0,7 % 2,5 % 9,3 % Raiffeisenbank - 0,2 % 2,2 % 9,2 % Akcenta -0,5 až 0 % 2,7 % 9,6 % Home Credit 0,3 % 2,3 % 9,1 % Next Finance - 0,3 až - 0,5 % 2,2 % 9,1 % (listopad) GE Money Bank 0,3 % 2,7 % 9 %

Zdroj: Finanční instituce

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK